7 Фактів про холестерин, про які ви не знали
04 грудня 2016
Знежирені продукти, виключення насичених жирів з раціону, жорсткий контроль загального рівня ліпопротеїнів в крові – в останні роки медики оголосили справжню війну холестерину, вважаючи його одним із провідних причин розвитку серцево-судинних захворювань. Але так чи небезпечно підвищення холестерину для здоров’я? Давайте розберемося.
Холестерин – органічне жироподобное з’єднання, яке відіграє найважливішу роль в нашому організмі. Перш за все, це будівельний матеріал для клітинних мембран. Клітини тіла оновлюються щодня, тому безперебійні поставки холестерину необхідні. З цього з’єднання будуються всі стероїдні гормони, до яких в тому числі відносяться і статеві. Холестерин – важливий компонент жовчі, розщеплює жири, він необхідний для синтезу вітаміну D, який бере участь в регуляції діяльності імунної та нервової систем. І, незважаючи на настільки важливе значення цього з’єднання, багато лікарів закликають контролювати його рівень в крові і, при необхідності, знижувати будь-якими доступними способами. «Такий підхід до проблеми підвищеного холестерину вигідний насамперед лабораторіям, які заробляють гроші на відповідних тестах, а також фармкомпаніям, – розповідає Кирило Іванович, д.м.н, лікар-терапевт. – Так, за 2015 рік у США виручка таких лабораторій склала близько 60 млрд доларів, а прибуток від продажу ліків для зниження рівня холестерину (статинів) – близько 300 млрд доларів ».
ДО РЕЧІ! У материнському молоці дуже багато холестерину. Причому у немовляти є особливий фермент, який допомагає засвоювати дана речовина в повному обсязі, – це важливо для нормального розвитку малюка.
ФАКТ 1. Нашому організму потрібен і «хороший», і «поганий» холестерин
Свою подорож по організму холестерин починає в дванадцятипалій кишці, де частково обробляється, і після доставляється в печінку. Тут з холестерину і білків синтезуються особливі з’єднання – ліпопротеїни. Серед них виділяють:
Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) – в цих з’єднаннях мало білка і багато холестерину. Їх основне завдання – доставка холестерину за місцем вимоги. А оскільки потрібен він завжди і всюди, 3/4 ліпопротеїнів, що містяться в плазмі крові, припадає саме на ЛПНЩ. Однак, незважаючи на важливу функцію цих сполук, саме їх вважають «поганими».
Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) – в них багато білка і мало холестерину. Їх основна функція – виводити незатребуваний холестерин з клітин, а також з вже наявних атеросклеротичних бляшок. Саме тому ЛПВЩ вважають «хорошими». Вони переносять непотрібний холестерин в печінку, де з нього синтезується жовч, використовувана для розщеплення жирів і жироподібних сполук. Таким чином надлишок холестерину виводиться з організму.
Всі види ліпопротеїнів працюють спільно. Зокрема, якщо холестерину в організмі з тих чи інших причин багато, то «повернення» з клітин цієї речовини буде також великий, а значить, кількість ЛПВЩ буде підвищуватися.
важливо! Холестерин міститься тільки в продуктах тваринного походження.
ФАКТ 2. Жирна їжа не підвищує рівень загального холестерину
У нашому тілі є два види холестерину – ендогенний, що виробляється в основному печінкою, і екзогенні, який надходить з їжею. Добовий рівень загального холестерину (ЛПНЩ + ЛПВЩ) повинен бути не вище 250 мг на 100 мл крові. З їжею ми отримуємо близько 1500 мг холестерину в день. Якщо врахувати, що обсяг крові становить близько 6 літрів, то нескладно розрахувати, що на харчовий холестерин припадає лише 25 мг з покладених 250 мг. А це всього 10% від норми. Печінка виробляє в 20? 30 разів більше холестерину, чим ми отримуємо ззовні!
ФАКТ 3. При нестачі білка в харчуванні кількість «хорошого» холестерину зменшується
Для будівництва ліпопротеїнів потрібні і холестерин, і протеїни. «При обмеженні в харчуванні білка, з чим часто стикаються люди, які дотримуються певного типу харчування, будуть утворюватися тільки з’єднання з малою кількістю протеїну, – розповідає Кирило Іваничев. – А це саме ЛПНЩ. В цьому випадку з доставкою холестерину за місцем вимоги проблем не буде. А ось з транспортом його надлишків в печінку виникнуть труднощі. Вони неодмінно позначаться і на виробленні жовчі, і на перетравленні і засвоєнні жирів ».
ФАКТ 4. Відмова від жирної їжі впливає на кількість холестерину в крові
При зменшенні тваринних жирів в раціоні зменшується і кількість синтезується жовчі, вироблення якої стимулюють саме жири. При цьому клітини максимально намагаються використовувати що надходить до них холестерин, тому рівень ЛПВЩ падає. «Одночасно з цим зростає рівень ЛПНЩ, – пояснює Кирило Іваничев. – З чим це пов’язано? Перш за все, з потребою різних органів в утворенні нових клітин і безперебійних поставках будівельних матеріалів, в тому числі і холестерину. Як наслідок в печінку надходить сигнал про те, що холестерину для будівництва не вистачає. Вона починає його виробляти, упаковувати в ЛПНЩ і доставляти в органи і тканини. Цей механізм був продуманий самою природою, адже тваринна їжа була не завжди доступна і у нашого організму повинні були бути ресурси для вироблення такого цінного для тіла речовини ». До речі, саме тому лікар, який виявив у вас підвищений рівень поганого холестерину і посадив вас на безжирову дієту, з подивом виявить, що рівень ЛПНЩ не зменшиться з плином часу, а, навпаки, виросте.
ВАЖЛИВО! У індусів, які дотримуються вегетарінства, рівень загального холестерину досить високий – близько 9 ммоль / л, тоді як у ескімосів, які споживають багато тваринної їжі, він становить в середньому 5,5 ммоль / л.
Факт 5. Прямого зв’язку між рівнем холестерину і атеросклерозом немає
У 60-х роках ХХ століття Ансель Кіс розповів про свою ліпідної теорії, згідно з якою надлишок холестерину сприяв розвитку серцево-судинних захворювань, а надлишок в раціоні насичених жирів – зростання холестерину. Ця теорія дуже сподобалася виробникам ліків, які налагодили випуск препаратів, що знижують рівень холестерину. «Насправді рівень холестерину не може бути достовірним фактором виникнення серцево-судинних захворювань, – вважає Михайло ГАВРІЛОВ, психотерапевт, к.м.н., автор запатентованої методики корекції харчової поведінки і зниження ваги, член Інституту функціональної медицини (IFM, США). – Більш чим у половини людей, які потрапляють до лікарні з серцевим нападом, абсолютно нормальний рівень холестерину. З іншого боку, у половини людей з підвищеним рівнем холестерину нормальне здорове серце ». Підтверджують думку лікаря і численні дослідження, зокрема Lion Diet Heart Study, в рамках якого вчені вивчали вплив дієти на здоров’я серця. В ході дослідження було доведено, що певні зміни в харчуванні (наприклад, проходження середземноморської дієти) і способі життя здатні зменшити загальне число смертей на 70%, а через серцевих захворювань – на 76%. При цьому показники рівня холестерину не зменшилися.
В даний час відомо, що запускає атеросклеротичні зміни, пошкодження судин. Імунні клітини, намагаючись залатати утворилися в судинах пошкодження, вихоплюють з плазми крові ЛПНЩ і використовують їх в якості будівельного матеріалу. Нерідко в місці ураження накопичується багато імунних клітин і ліпопротеїнів, формується бляшка, яка частково або повністю перекриває просвіт судини.
«З точки зору профілактики атеросклерозу більшою мірою важливий не контроль рівня холестерину в крові, а розуміння першопричини пошкодження судин, -пояснює Михайло Гаврилов. -Такова досить багато: це і інтоксикація, наприклад виникає під час куріння або в результаті дії інших токсинів з води, повітря, побутових засобів, і алергени в їжі, повітрі, і надмірне вживання цукру, трансжирів, омега-6 поліненасичених жирних кислот (соняшникова масло і ін.) ».
ВАЖЛИВО! Рекомендована для здоров’я серця середземноморська дієта насправді багата холестерином. Адже його з надлишком в морепродуктах, які є основою даного раціону харчування.
Факт 6. Недолік антиоксидантів в раціоні може підвищити ризики розвитку атеросклерозу
Важливо відзначити, що для реставрації судинних ушкоджень використовуються в повному обсязі молекули ЛПНЩ, а лише ті, які були атаковані вільними формами кисню. «Іншими словами, це окислені модифіковані ліпопротеїни, – пояснює Михайло Гаврилов. – І для того, щоб попередити їх утворення, необхідно в достатній кількості споживати продукти, що містять антиоксиданти. А це перш за все фрукти і овочі ».
Факт 7. Рівень холестерину підвищується з віком, і це нормально
Сучасного лікаря повинно насторожити не підвищення рівня холестерину з віком, а його зниження. Чому? Перш за все тому, що з плином часу збільшується кількість об’єктів, що руйнуються в організмі клітин. Відповідно, потреби в холестерин ростуть, і печінку повинна виробляти більше будівельного матеріалу, необхідного для поновлення органів і систем. «До речі, раніше здавали аналіз на холестерин з метою виявити будь-яке серйозне захворювання, – каже Кирило Іваничев. – Наприклад, зниження рівня холестерину характерно для хворих на СНІД, цирозом печінки, цукровий діабет другого типу. Бачачи сильне зниження холестерину в перерахованих вище випадках, лікар розумів, що людина близька до летального результату ».
Що відбувається, коли підвищений холестерин виявляється у людини після 40 років? Швидше за все, йому пропишуть ліки, що знижують його рівень, чим прискорять процеси старіння організму.
ФАКТ ІСТОРІЇ
Впевненість ряду лікарів в тому, що підвищений рівень холестерину збільшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань, пов’язана з дослідженням Framingham Heart Study, датованим 60-ми роками минулого століття. Дослідники вказали, що підвищений рівень холестерину підвищує шанси захворювання на ішемічну хворобу серця на 1/3, але в сукупності з іншими факторами (що якраз і упускають багато сучасних лікарі), до яких відносяться: гіподинамія, куріння, цукровий діабет, ожиріння, нераціональне харчування , пов’язане з дефіцитом білка і вітамінів. Так що люди, які ведуть здоровий спосіб життя і не мають супутніх захворювань, але при цьому зіткнулися з підвищенням рівня холестерину, можуть не турбуватися.