5 Рецептів веганських страв від столичних шеф-кухарів
25 вересня 2017
Коли як не восени освоювати нові рецепти веганських страв? Тим більше, що дієтологи наполягають на помірному утриманні від продуктів тваринного походження. На думку фахівців з харчування, м’яса ми вживаємо приблизно в два рази більше норми. Розпитали шеф-кухарів як готувати прості і смачні страви з овочів.
Шаурма з вешенками і червоною квасолею
від Андрія Заварніціна, шеф-кухарі ресторанів Meatless
- 150 г глив
- 150 г болгарського перцю (червоного і жовтого)
- 100 г помідорів
- 100г консервованої червоної квасолі
- 30 г рослинного масла
- 100 г соусу сальси
- 20 мл соусу теріякі
- 1 вірменський лаваш, розрізаний на половинки
- сіль за смаком
- Розігрійте сковороду, влийте рослинне масло і викладіть болгарський перець, помідори, цибуля і гливи. Обсмажуйте, постійно помішуючи, протягом 5-7 хвилин. На останній хвилині готування додайте соус Теріякі і посоліть овочі.
- Консервовану квасолю промийте і додайте до овочів з грибами. Слідом додайте мексиканську сальсу і перемішайте вміст сковороди.
- Викладіть вийшов гарнір на лаваш. Поверніть його в вигляді рулету, підгинаючи краю (довжиною 22см, в діаметрі – 6 см).
- Обсмажте отриману овочеву шаурму на решітці гриля або на сковороді-гриль з усіх боків до золотистого кольору.
Зелене киноа з брокколі і спаржею
від Павла Шубіна, шеф-Повр ресторану Food Embassy
- 40 г свіжомороженого горошку
- 40 г стручкового гороху
- 3-5 пагонів спаржі
- 3-5 стручків кенійської квасолі
- ½ стебла селери
- ¼ цукіні
- ½ болгарського зеленого перцю
- 200 г суцвіть брокколі
- 1/4 бульби фенхеля
- 200 г кіноа
- 30 мл соєвого молока
- 50 мл рослинного масла
- 1 ст.л. соусу песто
- 1 ч.л. меду
- цедра лимона на кінчику ножа
- васабі на кінчику ножа
- ½ зубчика часнику
- жменю руколи і крес-салату
- сіль, перець за смаком
- Приготуйте пюре з 2/3 брокколі: відваріть капусту до м’якості, відкиньте на сито і дайте стекти зайвої рідини. Пробийте брокколі в блендері до однорідної консистенції. При необхідності додатково протріть через сито. Додайте соєве молоко, 1 ст.л. масла, мед і васабі. Ретельно перемішайте віночком.
- Частину, що залишилася брокколі і стручковий горох бланшуйте окремо в воді до напівготовності, 3-5 хвилин.
- Інші овочі дрібно поріжте і бланшуйте зі свіжомороженої горошком на сковороді з додаванням води і 1 ст.л. оливкового масла.
- Приготуйте часникове масло, видавивши ½ зубчика в 1 ч. Л. оливкового масла, розмішайте.
- Кіноа зваріть до стану al dente. Влийте невелику кількість води, проваріть, додайте «Песто», бланшірованние овочі і цедру лимона. Посоліть, влийте часникове масло, проваріть ще хвилину. Випаруйте зайву вологу, але так, щоб киноа не було занадто сухим. Додайте чорний мелений перець.
- Викладіть на тарілку стручковий горох і свіже листя руколи. Покласти киноа з овочами. Зверху в довільному порядку зробити кнелі з пюре. Прикрасити страва крес-салатом.
«Шанхайський» салат
від Михайла Коломацького, бренд-шефа мережі TGI Fridays
- 120 г салату «Айсберг»
- 120 г салату «Ромейн»
- 2 невеликих солодких мандарина
- 1 помідор
- кілька пагонів зеленої цибулі
- 4 гілочки петрушки
- 30 г свіжої кінзи
- 1 зубчик часнику
- 2 лайма
- 50 мл оливкової олії
- 1 ст.л. цукру
- Приготуйте заправку, змішавши в чаші блендера подрібнену кінзу, часник, сік лайма, масло і цукор.
- Салатні листя порвіть руками, заправте 2 ст.л. отриманого соусу і викладіть на тарілку.
- Зелену цибулю наріжте і петрушку наріжте, томат поріжте дрібними кубиками, мандарин розділіть на часточки і очистіть від плівок.
- Викладіть помідори і мандарин на салатні листя, посипте рубаною петрушкою і зеленою цибулею.
аджапсандал
від Русико Шаматава, шеф-кухаря ресторану «джонджолі»
- 1 кг стиглих помідорів
- 4 баклажана
- 2 болгарських перцю (червоний і зелений
- 1 перець зелений гострий стручковий
- 2 головки ріпчастої цибулі
- 3-4 зубчики часнику
- пучок кінзи
- пучок петрушки
- кілька гілочок базиліка
- 100 мл рослинного масла
- ½ ч. Л. меленого коріандру
- Сіль і перець – за смаком
- Баклажани наріжте невеликим кубиком і помістіть на 30 хвилин у соляний розчин (на 1 л води 10 г солі).
- Помідори бланшируйте, очистіть від шкірки і наріжте середнім кубиком.
- Болгарський перець очистіть від насіння і наріжте соломкою. Гострий перець наріжте довільно, часник дрібно порубати, цибулю поріжте півкільцями.
- Зелень дрібно порубати і змішайте з часником.
- Баклажани, віджимаючи, викладайте в розігріте на сковороді рослинне масло (50 мл). Обсмажуйте баклажани партіями з усіх боків на середньому вогні, викладаючи приготовані в окрему миску.
- На тій же сковороді обсмажте перець, потім в тому ж маслі пасеруйте цибулю до злегка золотистого кольору.
- Окремо під кришкою на іншій сковороді згасити помідори протягом 5-7 хвилин.
- Розігрійте в каструлі з товстим дном залишився рослинне масло (вогонь повинен бути сильніше середнього). Викладіть баклажани, цибулю і перець, підсолити і акуратно перемішайте.
- Додайте зелень з часником в помідори. Перемішайте, злегка підсолити, поперчіть і дайте суміші покипіти 2-4 хвилини.
- Перекласти помідори із зеленню до овочів, додайте коріандр і перемешйте так, щоб овочі не втратили форму. Дати блюду потомитися 10 хвилин.
Овочі в китайському соусі «Маджонг»
від Максима Коломацького, бренд-шефа ресторанів «шикарний»
- 2 ст.л. рослинного масла
- пучок шпинату
- 1 невелика морква
- ¼ качана китайської капусти
- невеликий шматочок кореня імбиру
- 20г сушених деревних грибів
- 4 пера зеленої цибулі
- 2 гілочки кінзи
- 2 зубчики часнику
- 160 мл овочевого бульйону
- 2 ст.л. крохмалю
- ½ червоного перцю чилі
- Сіль за смаком
- Замочіть деревні гриби у воді на 20-25 хвилин.
- Овочі та зелень промийте. Овочі очистіть. Морква і часник дрібно наріжте, китайську капусту порубати, імбир поріжте соломкою.
- Розігрійте на сковороді рослинне масло і обсмажте китайську капусту, імбир, морква і деревні гриби протягом 1 хвилини. Додайте пір’я зеленої цибулі, шпинат, кінзу і готуйте, швидко помішуючи, ще 30 секунд. Посоліть, влийте бульйон. Все перемішайте і додайте крохмаль, розведений водою. Прогрійте до загустіння соусу і зніміть з вогню.
- У тарілку викладіть овочі, прикрасьте кільцями тонко нарізаного червоного перцю чилі.