6 Популярних міфів про безглютенової дієті
08 червня 2020
У меню ресторанів все частіше з’являються безглютенові хліб, паста і піца, «gluten free»Продукти відвойовують найкращі полиці супермаркетів, а Інтернет насилу справляється із запитами на рецепти страв без глютену. Експерти схильні вважати, що цей рослинний білок ще довго буде в немилості у адептів ЗСЖ. Але, не дивлячись на популярність теми, міфів і помилок навколо глютену ще предостатньо.
1. Безглютеновая дієта корисна всім без винятку
Люди, які страждають на целіакію (непереносимістю глютену), стикаються з проблемами травлення, які можуть перерости в онкологію і Доуг аутоімунні захворювання. Це відбувається тому, що глютен – білок, що міститься в пшениці, жита і ячмені, – викликає імунну відповідь, який призводить до пошкодження слизової оболонки тонкого кишечника. Що, в свою чергу, може перешкодити засвоєнню поживних речовин, викликаючи недоїдання, анемію, діарею і безліч інших проблем.
У невеликого відсотка населення діагностують також чутливість до глютену і алергію на білок пшениці, але для більшості населення в цілому глютен не шкідливий. Відмова від глютену, коли у вас немає проблем з його переварюванням і переробкою, необов’язково допоможе схуднути або оздоровити організм. Так, безглютенові продукти, такі як фрукти, овочі і пісний білок, є основою нашого харчування, але це не означає, що безглютеновая дієта за замовчуванням є здоровою для всіх без винятку.
2. Целіакія – рідкісне захворювання
До недавнього часу вважалося, що целіакія зустрічається досить рідко: з частотою 1: 3000. Але сучасні дослідження показали, що ген, відповідальний за схильність до целіакії, зустрічається досить часто, а саме захворювання є приблизно у 0,5-1% населення. Наприклад, в США целіакія є одним з найбільш поширених спадкових аутоімунних захворювань: кожен 141 громадянин країни страждає непереносимістю пшеничного білка. А статистика країн Європи свідчить про те, що у кожного 200-го жителя цієї частини світу діагностується дане захворювання.
3. Існує багато способів лікування непереносимості глютену
В даний час єдиним способом лікування целіакії є сувора безглютеновая дієта. На ринку є кілька виробників, які стверджують, що харчові добавки, що випускаються ними, допомагають людям перетравлювати глютен, але ці заяви не засновані на клінічних дослідженнях, а значить неясно, чи дійсно вони надають якийсь ефект. В даний час дослідники тестують вакцину і ліки від целіакії.
4. Глютен міститься тільки в випічці
Глютен може виявитися в найнесподіваніших продуктах і блюдах. Наприклад, в солоних огірках (точніше, в розсолі), блакитному сирі і навіть в сосисках або ковбасі! Так що уважно вивчайте склад і виключайте зі свого раціону всі продукти, зі слідами глютену, якщо у вас діагностована целіакія. Більш того, деякі виробники ліків та косметики використовують глютен в якості сполучного речовини, тому краще за все перевірити і їх етикетки!
5. Целіакія – це неприємність, але вона не є небезпечною для життя
Звичайно, біль в животі, висип на шкірі і проблеми з травленням більш болісні, чим смертельні, але деякі люди, які страждають на целіакію, дійсно знаходяться в групі ризику. За даними Центру целіакії Чиказького університету, якщо не діагностувати целіакію вчасно і не дотримуватися дієти, це може привести до розвитку інших аутоімунних захворювань, безпліддя і навіть, в деяких рідкісних випадках, раку.
6. Непереносимість глютену – це звичайна алергія
Як ми говорили раніше, целіакія – це аутоімунне захворювання. У багатьох людей, є реакція з боку травної системи на глютен, але немає целіакії. Алергія на білок може проявлятися такими симптомами, як біль і здуття у животі, діарея, кропив’янка, риніт, напади астми і навіть анафілактичний шок. Людям з таким діагнозом не можна вживати в їжу продукти, що містять пшеницю, але вони можуть додавати в раціон ячмінь і жито, якщо у них немає алергічної реакції на ці злаки.