6 Способів змусити ваші рецептори працювати на вас

11 червня 2016

Незважаючи на застереження ВООЗ про смертельну небезпеку оброблених продуктів, ми і не думали відмовлятися від ароматних ковбас і смачних десертів. Все тому, що смак простий здорової їжі здається нам занадто прісним, тоді як досягнення харчової промисловості беруть верх нашими смаковими рецепторами, керуючи нашою силою волі і подталкавая саботувати будь-які здорові звички. На думку експертів, прийшов час відчути смак життя. У буквальному сенсі цього слова!

На кінчику язика

Встаньте перед дзеркалом, висуньте язик і скажіть «привіт» десяти тисячам ваших смакових рецепторів. У цих маленьких горбках на мові, званих сосочками, проживає до 700 рецепторів. І кожен з них містить приблизно 50-80 спеціалізованих клітин, що розрізняють смак. Коли їжа потрапляє на язик, рецептор розпізнає смак – солодкий, солоний, кислий, гіркий або «умами», викликаючи трансдукцію – реакцію, перетворюючу хімічну інформацію, отриману від смакового рецептора, в електричний імпульс, що проходить через нервові волокна до ділянки кори головного мозку, відповідальному за смак. На основі отриманої інформації ваш мозок посилає через блукаючий нерв сигнали травній системі, викликаючи реакцію, звану «цефальной фазою травлення». Результатом стає цілий набір фізіологічних, ендокринних і нервових реакцій. В першу чергу починається виділення слини, що є дуже важливим етапом перетравлення їжі. Ваш мозок дає сигнал підшлунковій залозі до вироблення інсуліну, починає вироблятися шлунковий сік, обсяги якого становлять не менше 40% від всього обсягу, виделямого під час їжі.

атака смаком

Але біологічні механізми, які повинні вести нас в сторону здорового способу життя, були збиті з курсу приголомшуючим набором синтетично ароматизованих оброблених харчових продуктів. Намагаючись задовольнити нашу вроджену тягу до калорійної, жирної і солоної їжі, продуктові компанії пропонують нам все більше і більше продуктів, перенасичених смаком і ароматом. Чим більше ми їмо їжі, накачаної новими смаками, тим рідше включаємо в своє меню натуральні прості продукти, чий смак вже не здається нам настільки яскравим. Виробники продуктів харчування використовують термін «сенсорно-специфічна насиченість», щоб описати явище, коли задоволення, яке отримує від знайомої їжі, знижується в порівнянні з новим, більш яскравим за смаком і ароматом продуктом. Цукор, жир і сіль крім ділянок кори головного мозку, що відповідають за розпізнавання смаку, активують також і області, пов’язані з бажанням і заохоченням. Продуктові магнати знають про це, а тому постійно створюють складні аромати і текстури, які в силах подолати навіть саму залізну силу волі і схилити вас покуштувати шматочок того чи іншого калорійного специалітети. Наша тяга до цих штучним ароматів стає частиною нескінченного циклу: наприклад, велика кількість рафінованих вуглеводів і цукрів може викликати різкий стрибок рівня цукру в крові, званий «постпрандиальной гіперглікемією», і подальше різке падіння рівня інсуліну, що залишає вас незадоволеність – навіть після ситної трапези ви все одно відчуваєте почуття голоду.

270 млн кг синтетичних ароматизаторів споживається в Америці щорічно. Це близько 1 кг на людину. За даними Американської академії сільського господарства.

Доброю новиною є те, що ви можете свідомо перепрограмувати вашу систему розпізнавання смаку, щоб навчитися насолоджуватися простий і здоровою їжею. Ці шість стратегій допоможуть вам пробудити ваш організм і включити вбудовані системи розпізнання смаку.

1. Почніть з овочів

Вирішіть ви поступово виключати з раціону сильно ароматизовані оброблені харчові продукти або ж зведете їх споживання нанівець відразу, ваші рецептори згодом стануть більш чутливі до смакових нюансів. «Ви помітите різницю вже через пару тижнів, – каже Джо Робінсон, автор книги« Eating on the Wild Side: The Missing Link to Optimum Health ». – Через деякий час ви почнете відчувати, що в овочах, які ви ніколи не пробували, міститься досить натуральної солі ». Один з найпростіших способів виховання смаку – з’їсти порцію овочів, перш чим приступати до іншої їжі, що лежить на вашій тарілці, даючи собі можливість насолодитися їх витонченим смаком і яскравою текстурою.

2. Їжте повільно

«Люди настільки звикли їсти оброблені продукти, що вже не роблять особливих зусиль для їх пережовування», – зауважує Гейл Венс, фуд-експерт. Її дослідження показали, що потрібно зробити не менше 25 жувальних рухів, щоб проковтнути шматок добре приготованого стейка. Але сучасні споживачі не роблять більше 10-15 ». Щоб максимально відчути смак страви, жуйте повільно і вдумливо. Це полегшить і процеси травлення, а також допоможе вам отримати максимум поживних речовин з їжі.

3. Поєднуйте різні смаки в одному прийомі їжі

Якщо ви хочете навчити свої рецептори розрізняти не тільки солоний і солодкий смак, включайте в кожний прийом їжі один продукт з іншої категорії, наприклад кислий (цитрусові, квашена капуста), гіркий (куркума, темний шоколад) або умами (гриби, помідори). «Перероблені харчові продукти призводять до оніміння смакових рецепторів, але включаючи багато натуральної їжі в свій раціон, ви змушуєте їх працювати з новою силою, – каже Ребекка Кац. – Вона радить включати в сніданок, обід і вечерю здорові жири, кислі і солоні натуральні продукти ».

4. Шукайте правильні асоціації

Пам’ятайте, яке це удовльствіе – зібратися всією родиною за великим столом, щоб покуштувати бабусине вскресное спекотне? Будь-яка дегустація продуктів нерозривно пов’язана з вашим настроєм і тією атмосферою, що вас оточує в цей момент. «Ми вчимося пізнавати смак продукту через позитивні асоціації, – пояснює Трейсі МАНН, психолог і автор книги« Secrets From the Eating Lab ». – Якщо в школі ви ненавиділи перетравлене горохове пюре, це не означає, що ваші смакові рецептори не в силах розрізняти смак вихідного продукту. Купіть зелений горошок на ринку і приготуйте чудовий гарнір ».

5. Включайте в гру мозок

«Збираючись з’їсти їжу, яка вам подобається, ви відчуваєте справжню насолоду, – пояснює Манн. – Якщо не приступати до дегустації відразу і трохи потерпіти в передчутті трапези, можна посилити подальше задоволення від їжі ». А щоб отримати задоволення від їжі, яка вам не дуже подобається, вам доведеться включити в роботу аналітичну частину свого мозку. Зосередьтеся на цікавих і важливих даних – користь продукту для здоров’я, виразною текстурою, незвичайний смак (навіть якщо він вам не дуже подобається), температурі – все це допоможе вам подолати початкову антипатію.

6. Пробуйте, пробуйте і ще раз пробуйте

Дослідження показали – щоб полюбити певні продукти, найкраще підходить такий метод, як «багаторазові дегустації». «Чим частіше ви їсте якесь страва, тим більше будете насолоджуватися задоволенням від їжі і тим швидше зможете його полюбити, – каже Манн. – Звикання до деяких (особливо гірким) продуктам може зажадати від вас до 20 окремих дегустацій. І, повірте, за цей час ваші смакові рецептори їх полюблять ». Спробуйте різні способи готування і подачі страви. Якщо вам не дуже подобається смак печеного буряка, спробуйте є її сирої, наприклад приготувавши карпаччо з апельсинами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code