7 Речей, які перенесуть вас в далеку і загадкову латинську америку

Є безліч речей, з якими ми стикаємося щодня, навіть не замислюючись, де вони народилися, звідки з’явилися. Але якщо прислухатися, придивитися, вдихнути аромат в самих звичних речах, ми побачимо справжній, гарячий, пристрасний латиноамериканський характер. Давайте насолоджуватися і надихатися такої далекої і водночас такої близької і доступною Латинською Америкою.

1. Любовна ваніль

Мало хто знає, що насправді ваніль – це орхідея. Причому єдина орхідея, чиї плоди можна вживати в їжу. Плоди ванілі – великі довгі зелені стручки повинні провисеть на рослині не менш 9 місяців, а смак і насичений аромат вони набувають вже в процесі обробки. Чистий ваніль володіє одним з найскладніших смаків в світі, який включає понад 250 органічних компонентів. Ацтеки їй зцілювали і заспокоювали біль, застосовували як протиотруту при укусах, лікували горло, кашель, а також шлунок і навіть серцеву недостатність.

Індіанці вважали, що прекрасні жовто-зелені квіти орхідеї з чарівним ароматом зросли на місці загибелі закоханої пари. Дівчина незвичайної краси з ім’ям Ранкова Зірка була дочкою стародавнього царя і жрицею богинею родючості. Закохалася вона в прекрасного юнака, якого звали Молодий Олень. Але жрець богині родючості розлютився і вбив закоханих. На місці їх загибелі виросла орхідея, плоди якої виділяли незвичайний аромат любові. Так на землі з’явилася ваніль.

2. Особливий кави

Справедливості заради, треба сказати, що історія кави бере початок з найдавніших часів з Африки і Близького Сходу. Але вже в 18 столітті європейці вивезли кави на родючі землі Латинської Америки. Переселившись, кава акліматизувався, трохи змінився, вдосконалився, і світ отримав найкращі сучасні сорти знаменитого напою.

Існує безліч відтінків смаку та аромату кави, які залежать від різних факторів: сорту, способу обсмаження, але головне – місця і умов вирощування зерен. Країна походження багато в чому визначає особливості напою – кава, як і виноград, чуйно реагує на склад грунту, кліматичні умови і висоту над рівнем моря. У Гондурасі особлива арабіка повільно дозріває в такт природи регіону Коркін, в Колумбії арабіка вирощується в горах Сьєрра-Невада-де-Санта-Марта, де живуть нащадки регіону Тайрона і вирощують особливий сорт кави на своїй землі відповідно до традиційних канонів. У Перу особлива арабіка вирощується в провінції Кахамарка – перуанських горах з могутніми вітрами і збирається за всіма традиціями Минга – південноамериканської філософії взаємної поваги і допомоги.

Всі три особливих виду латіномеріканского кави можна спробувати в новій колекції NESCAFE Dolce Gusto Absolute Origin. Лунго Colombia Sierra Nevada, еспресо Honduras Corquin, еспресо Peru Cajamarca – кожен з них має свій оригінальний смак, насичений аромат і інтенсивність.

3. Божественний шоколад

Останні археологічні розкопки знайшли найдавніші сліди шоколаду на людській посуді: в Перу знайшли судини, в яких зберігалося какао ще в 18 столітті до нашої ери. Ацтеки називали свій напій «чоколатль», що надзвичайно співзвучне нашому «шоколад». Одна з давніх легенд говорить, що шоколад боги подарували умільцю-садівнику, яких доглядав за їх небесними садами. Він посадив дерево какао на землі, а його напій все ще володів божественною силою – обдаровував мудрістю, надавав сил і вселяв радість в серце.

Раніше шоколад не був солодким, в нього додавали прянощі, сіль і пекучий перець. Потрапивши в Європу, шоколад змінив свій смак – в нього поклали цукор і привезену з Південної Америки, ваніль. Шоколаду завжди приписувалися магічні властивості. Потрапивши до Франції, він спочатку вважався панацеєю від усіх хвороб. Але потім благополучно перейшов в розряд вишуканої їжі, а ще пізніше улюблених десертів.

4. Запашний перець

Всі звикли, що спеції прийшли в Європу з Індії або Близького Сходу. А ось ця ароматна, насичена смаками приправа припливла до нас з Латинської Америки.

Запашний перець або, як його ще називають, горошок – це не те ж саме, що чорний, хоча багато їх плутають. Його плоди – це недозрілі ягоди синьо-зеленого, а після сушіння бурого кольору. Вони в два-три рази більше, чим у чорного перцю. Запашний перець володіє пряним запахом, має пекучий смак і нагадує суміш чорного перцю, гвоздики, мускатного горіха і кориці. Індіанці вирощували запашний горошок, щоб використовувати його не тільки в кулінарних, але і в лікувальних цілях. З його допомогою лікували ясна, охороняли організм від вірусів і бактерій, а також покращували апетит і травлення.

5. Королівський ананас

Тільки Колумб ступив на американську землю, індіанці принесли йому частування – ананас. Про це він написав у судновому журналі: «На вигляд він схожий на соснову шишку, а за смаком нагадує яблуко». Багато хто вважає, що англійська назва «pineapple» (соснове яблуко) відбулося саме від цього опису. Російське ж, а також французьке і німецьке назва йде від індіанського «ana-ana», що перекладається як «запах запахів» або «король запахів». Латиноамериканські індіанці використовували плоди ананаса в їжу, робили з них вино і ліки. З листя рослини виходили міцні нитки і тканини – легкі, дихаючі і майже прозорі.

З’явившись в Європі, ананас викликав справжній фурор. Вся знати захоплювалася його смаком, ароматом і формою. З нього ліпили статуї, зображали в фонтанах, писали картини і увічнювали в архітектурі. Дозволити мати ананас у себе вдома могли лише обрані, а інші навіть позичали золоту ягоду на особливо важливі заходи.

6. Латиноамериканські танці

Неможливо говорити про Латинської Америки і не згадати латиноамериканські танці. За свідченнями істориків, навіть інки любили танцювати. Їх танці носили не тільки ритуальний і містичний характер, але виконувалися простими людьми заради задоволення і підняття настрою. Були чоловічі військові, вівчарські, світські, народні та інші танці.

Одним з найстаріших танців, дійшли до наших днів, є кубинська хабанера, яка виникла на Кубі в кінці 18 століття, а найбільшу популярність придбала в середині 19 століття. Великий Жорж Бізе увічнив хабанеру в арії Кармен своєї однойменної опери. Саме хабанера дала початок знаменитому на весь світ танго. Решта танці такі, як сальса, румба, меренге, сон, з’явилися вже на початку 20 століття і також прославили латиноамериканський континент і змусили багатьох на все життя закохатися в їх культуру.

7. Давня флейта

Знаменита перуанська флейта вважається одним з найстаріших музичних інструментів на землі. Найдавнішою знайденої флейті більше 10 тисяч років. Робили їх, як раніше, так і зараз, з тростини, бамбука, а іноді з глини або каменю. Не тільки інки, але і такі давніші народи, як мочика і Наска грали на різнорівневих флейтах. З їх звуками вони зустрічали новий день, проводили обряди і відзначали свята.

Незважаючи на величезну кількість музичних інструментів, перуанська флейта вважається унікальною досі. Кажуть, жоден інший музичний інструмент і жоден інший вид флейти не здатний відтворити музику, як це робить перуанський музичний інструмент. Ця флейта може бути зовсім маленькою і вміщатися в одній руці, а також величезною – на повний людський зріст. Найзнаменитіші музичні твори, виконаний на цій флейті набувають зовсім новий містичний відтінок. Одним з найбільш знаменитих творів для флейти ось уже понад 100 років є «El Condor Pasa» – «Політ кондора». Воно було написано перуанським композитором Даніелем Роблесом в 1913 році за мотивами народних мелодій жителів Анд.

Будь з Євою на зв’язку – підписуйся в соцмережах Facebook,
Instagram,
Vkontakte,
Telegram,
Однокласники!

  • Кава
  • Латинська Америка

На правах реклами
Розповісти друзям
коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code